Het Albert Schweitzer ziekenhuis schoolt al zijn verpleegkundigen in kennis van geneesmiddelen en medicatieveiligheid. Nog voor het einde van dit jaar moeten alle 1300 medewerkers in deze functie de scholing doorlopen hebben. Dit is een volgende stap in het nog veiliger maken van de zorg in het ziekenhuis en het voorkomen van fouten bij de toediening van geneesmiddelen.

“Eigenlijk klopte het niet”, zo schetst ziekenhuisapotheker Charlotte van Kesteren de gevoelde noodzaak tot de scholing. “Ziekenhuisapothekers en apothekersassistenten volgen periodiek nascholing, maar voor degenen die op de verpleegafdelingen dagelijks medicijnen toedienen – de verpleegkundigen – bestaat landelijk geen minimaal vereist kennisniveau over geneesmiddelen. Ze werden tot voor kort alleen getoetst op medisch rekenen en veilig injecteren. Over medicijnen als zodanig hebben ze wel basiskennis opgedaan tijdens hun opleiding, maar voor sommigen is dat lang geleden.”

Daarom heeft de Ziekenhuisapotheek van het Albert Schweitzer ziekenhuis nu beleid ingesteld rondom een basiskennisniveau. Het met succes afleggen van een toets is verplicht. Op dit moment heeft de helft van alle verpleegkundigen dit traject al doorlopen. De scholing bestaat uit het bestuderen van een reader, het volgen van drie uur klassikaal onderwijs en het maken van de toets. Vanaf eind dit jaar mogen verpleegkundigen alleen nog maar medicijnen delen wanneer zij de toets met succes hebben gemaakt. Iedere vijf jaar wordt de toets verhaald.

Blijf op de hoogte van het nieuws uit Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam! Like ons op Facebook
Advertentie
DELEN