De overheid stopt niet in 2021 met het luchtalarm, zo heeft de Tweede Kamer besloten. Het was de bedoeling dat het systeem vanaf januari 2021 gefaseerd uitgeschakeld zou worden.

Verschillende Veiligheidsregio’s en burgemeesters spraken zich al uit tegen de plannen. NL-Alert, het systeem wat de luchtalarmen moet vervangen, werkt nog niet optimaal. Dit bleek maandag 24 juni ook. Toen was er een grote storing bij KPN, waardoor ook de hulpdiensten en alarmnummer 112 urenlang onbereikbaar waren. Er werd toen een NL-Alert verstuurd, maar veel mensen kregen deze pas veel later of niet binnen.

Ook bij goede werking van NL-Alert, zijn volgens de politiek nog miljoenen Nederlanders aangewezen op alarmering via het luchtalarm. Voor de Tweede Kamer reden om een motie aan te nemen om nog niet per 2021 te stoppen het het luchtalarm.

De Tweede Kamer maakt zich tevens zorgen over de grote afhankelijkheid van internet, techreuzen en mobiele apps. Binnen de Kamer gaan er stemmen op om het luchtalarm ook in de toekomst te behouden en in te zetten naast systemen als NL-Alert.

Blijf op de hoogte van het nieuws uit Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam! Like ons op Facebook
Advertentie
DELEN