Het Albert Schweitzer ziekenhuis is begonnen met het geven van chemotherapie aan huis. Een 85-jarige patiënt uit Zwijndrecht met multipel myeloom (ziekte van Kahler) is de eerste die regelmatige injecties met het middel bortezomib krijgt van een transmuraal verpleegkundige. Tot dusverre moesten patiënten voor het toegediend krijgen van middelen tegen kanker naar het ziekenhuis toe.

“We willen patiënten die door hun ziekte toch al zwakker zijn of pijn hebben, niet extra belasten”, vertelt afdelingshoofd Claudia Jonker van het Transmuraal Team van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit team bestaat uit zeventien verpleegkundigen die jarenlange ervaring hebben met het geven van ziekenhuiszorg aan huis. Zij maken dagelijks rondes langs patiënten thuis in de regio voor uiteenlopende verpleegkundige handelingen. Hierdoor kunnen patiënten vaak eerder naar huis of ze hoeven helemaal niet te worden opgenomen.

Chemotherapie aan huis is nog ongewoon, mede doordat het gebruik van de zware middelen met extra voorzorgsmaatregelen is omringd. Niet alleen ten aanzien van het transport, maar ook omdat heftige reacties in het lichaam kunnen optreden na de toediening. Jonker: “De eerste kuur vindt daarom altijd plaats in het ziekenhuis. Als de patiënt het middel dan goed verdraagt, kunnen we de toediening verplaatsen naar huis. Alleen transmuraal verpleegkundigen met extra kennis van de oncologische patiënt geven deze injecties.” De apotheek van het ziekenhuis geeft de middelen kort van tevoren mee in een speciale box.

De patiënt kan zelf kiezen voor het krijgen van de therapie aan huis, behandeling in het ziekenhuis blijft ook mogelijk. De verwachting is dat in de toekomst ook middelen tegen kanker die per infuus moeten worden toegediend, thuis gegeven kunnen worden. De verpleegkundige blijft dan langer.

Blijf op de hoogte van het nieuws uit Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam! Like ons op Facebook
Advertentie
DELEN